Τουριστικός οδηγός της Καβάλας

Διαθεματική εργασία στα πλαίσια
του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας,
του τμήματος Β2 του 7ου Γυμνασίου Καβάλας

Μάης 2007

 

Καβάλα: ταξίδι      

     στο χθεςkavala1

                               και στο σήμεραkavala2

 

 

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • αντί προλόγου . . .xarths
  • Η θέση της Καβάλας
  • Τοπογραφικό διάγραμμα της πόλης
  • Αξιοθέατα της πόλης
  • Μουσεία στη Καβάλα
  • Αξιοθέατα του νομού
  • Εκδηλώσεις – Φεστιβάλ
  • Πού θα μείνετε… Πού θα φάτε…
  • Συνταγές της περιοχής
  • Χρήσιμα τηλέφωνα
  • Η ταυτότητα μας

αντί προλόγου . . .

Η Καβάλα, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, στο μυχό μικρού κόλπου, αποτελεί το μικρό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Αν. Μακεδονίας και το σπουδαιότερο λιμάνι της.

Η γύρω περιοχή άρχισε να κατοικείται από τη νεολιθική εποχή, όπως αποδεικνύουν οι ανασκαφές στο χώρο των Φιλίππων (5.00-500 π.Χ.) και στην περιοχή του σημερινού προαστίου της Καβάλας Καλαμίτσας, όπου υπάρχουν ίχνη της πόλης Αντισσάρας (7ος αιώνας π.Χ.). Στο χώρο της σημερινής Καβάλας, γύρω στον 5ο αι. π.Χ. ιδρύθηκε από Θασίους αποίκους η αρχαία Νεάπολις. Η πόλη αυτή χάρη στη στρατηγική της θέση, σε μικρή απόσταση από τα ορυχεία χρυσού του Παγγαίου και ταυτόχρονα από την οδό που ένωνε την Ανατολή με την Δύση (Via Egnatia), γνώρισε μεγάλη ευημερία, αλλά δέχτηκε και πολλές επιδρομές εχθρών.

Αργότερα τον 8ον μ.Χ. αιώνα, η πόλη αναφέρεται ως Χριστούπολις (πόλις του Χριστού), σε ανάμνηση της πορείας του αποστόλου Παύλου.

Με το πέρασμα των αιώνων, η περιοχή της Καβάλας γνώρισε μία ιστορία ταραγμένη και πολυκύμαντη. Από το 1931 γνώρισε, όπως και όλη η ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, την κατάκτηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι την απελευθέρωσή της το 1913. Στον αιώνα μας η Καβάλα εξελίσσεται σε μία σύγχρονη πόλη, που κατάφερε να διατηρήσει όμως απόψεις της παλιάς της φυσιογνωμίας και να δημιουργήσει συνέχεια, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν. Τη διαχρονική αυτή εξέλιξη μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει μέσα από τα σωζόμενα μνημεία και τα ανασκαφικά ευρήματα που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας.

Οι ομορφιές της σημερινής Καβάλας εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, οι μεγάλες πλατείες, τα σύγχρονα κτίρια και οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι εναρμονίζονται με τα παραδοσιακά σπίτια και τα πλακόστρωτα στενά σοκάκια της συνοικίας της Παναγίας, παντρεύοντας έτσι την παράδοση με την εξέλιξη στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Από την άλλα πλευρά σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις, κέντρα αναψυχής, χρυσές αμμουδιές με πεντακάθαρες θάλασσες προσφέρουν άνεση, ηρεμία και διασκέδαση, προϋποθέσεις απαραίτητες για μια ευχάριστη φιλοξενία.

Η Καβάλα συνδέεται ατμοπλοϊκά με την Θάσο, ένα νησί με καταπράσινο, άγριο αλλά και γαλήνιο τοπίο, με καθαρές και διάφανες ακρογιαλιές, που έχει μακρόχρονη ιστορία και ζωντανές παραδόσεις.


Η θέση της Καβάλας

Στα βόρεια της Καβάλας, στα 36 χλμ. βρίσκεται η Δράμα, στα ανατολικά η Ξάνθη, στα 56 χλμ., ενώ στα δυτικά, η Θεσσαλονίκη απέχει από την Καβάλα 160 χλμ.

Επίσης η Καβάλα επικοινωνεί ακτοπλοϊκά με καθημερινά και συχνά δρομολόγια με το νησί της Θάσου (14 ν. μ.), όπως επίσης με όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δηλαδή τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο.

Αεροπορικώς συνδέεται με την Αθήνα με τρία δρομολόγια την ημέρα και με σημαντικές πόλεις της Γερμανίας, μερικές φορές την εβδομάδα.xartkavalas
 

Τοπογραφικό διάγραμμα της πόλης
topxartkavalas

 
Αξιοθέατα της πόλης

Το Κάστρο ή αλλιώς Φρούριο μαζί με τις Καμάρες αποτελούν το χαρακτηριστικό σύμβολο της πόλης μας. Είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης μπαίνοντας στην πόλη. Το φρούριο χτίστηκε το 1425 μ.Χ. από τους Τούρκους και τους Ενετούς. Τα τείχη της πόλης έχουν μια πολύ παλιά ιστορία. Πρωτοχτίστηκαν στις αρχές του 5ου μ. Χ. αιώνα με ογκόλιθους ντόπιου γρανίτη. Τα τείχη αυτά επεκτάθηκαν και επισκευάσθηκαν από τους Βυζαντινούς. Το 1306μ.Χ χτίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικο Β' Παλαιολόγο το «Μακρό Τείχος». Η Ακρόπολη της Καβάλας ήταν το τελευταίο καταφύγιο των κατοίκων της παλιάς πόλης από τις πολιορκίες και τους αποκλεισμούς των πειρατών και των άλλων εχθρών.

Η κατασκευή ακολουθεί τη διαμόρφωση του εδάφους και περιλαμβάνει έναν kastroεξωτερικό περίβολο με τρεις πύργους και εισόδους και έναν εσωτερικό περίβολο που περικλείει το ψηλότερο σημείο της χερσονήσου. Ο χώρος αυτός περιελάβανε δεξαμενή νερού, αποθήκη πυρομαχικών και τροφίμων (που αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή), χώρους κατάλληλους για καταλύματα φρουράς και τον κεντρικό πύργο για την τελευταία άμυνα.

Η ακρόπολη χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά στη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου, όταν καταλήφθηκε από τα στρατεύματα κατοχής. Σήμερα στο χώρο αυτό λειτουργεί υπαίθριο θέατρο στο οποίο δίνονται θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Το Ιμαρέτ αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα οθωμανικού μπαρόκ στον ελλαδικό χώρο. Απλώνεται σε μία έκταση 4.200 τ. μ. και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ακρωτηρίου της Παναγίας, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της παλαιάς πόλης. Κτίστηκε το 1817 από τον Μεχμέτ Αλή. Στην αρχή λειτουργούσε ως ιεροδιδασκαλείο και πτωχοκομείο. Υπήρξε διδακτήριο με εσωτερικούς μαθητές και οκτώ καθηγητές.

imaretΧαρακτηριστικό της κατασκευής του είναι η εναλλαγή ανοιχτών και κλειστών χώρων, καθώς και η αρμονία της σύνθεσης παρά τον όγκο του. Όλα τα δωμάτια του οικήματος είναι θολοσκέπαστα, «ανοίγουν» σε περίκλειστα αίθρια – αυλές και έχουν παράθυρα με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Οι κομψοί θόλοι (τρούλοι), τόσο των δωματίων όσο και των κυρίως χώρων, είναι επενδυμένοι εξωτερικά με φύλλα μόλυβδου, σήμα κατατεθέν του Ιμαρέτ που το ξεχωρίζει από τα άλλα οικήματα της Παναγιάς.

Το ιστορικό Ιμαρέτ, από τον Ιούλιο του 2004, λειτουργεί ως ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών που προσφέρει άνεση και ζεστασιά στους φιλοξενούμενους του. Διαμορφώθηκαν περίπου 35 δωμάτια, συντηρήθηκε το τζαμί, που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκθέσεων και κατασκευάστηκε ο χώρος του καφέ και του εστιατορίου, όπως ακριβώς ήταν από φωτογραφίες και σχέδια που βρέθηκαν, ώστε να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να χαίρεται και σήμερα τη μοναδική ατμόσφαιρα του χώρο.

Ένα λαμπρό μνημείο της πόλης που έχει άμεση σχέση με την οχύρωσηkamares και γενικότερα με την παλιά πόλη είναι οι Καμάρες, που έκτισε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής το 1530 μ. Χ. Από το ίδιο το σημείο περνούσε και το βυζαντινό υδραγωγείο που καταστράφηκε το 15ο αιώνα. Αυτό έφερνε το νερό από την πηγή του κοντινού βουνού Σύμβολο στην πόλη, που ήταν κλεισμένη μέσα στο φρούριο.

Το 1819 επισκευάσθηκε από τον Μεχμέτ Αλή kamares1για την υδροδότηση της παλαιάς πόλης και του Ιμαρέτ. Ήταν έργο μεγάλης σπουδαιότητας και ανακούφισης για τους κατοίκους της Καβάλας.

Σήμερα μετά το πρόσφατο καθαρισμό και τη συντήρηση που έγινε στο μνημείο, αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης.

Μετά το 18ο αιώνα, η πόλη της Καβάλας άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά αλλά και αρχιτεκτονικά και με τον καιρό φτιάχνει λαμπρά κτήρια και αρχοντικά, που στολίζουν την πόλη και προκαλούν θαυμασμό όχι μόνο στους κατοίκους της αλλά και σε όλους τους τουρίστες της. Αυτά τα κτήρια, τα νεοκλασικά, κουβαλούν πάνω τους μια τεράστια ιστορία.
Τα σημαντικότερα νεοκλασικά που συναντά κανείς στους δρόμους της πόλης είναι:

qτο Δημαρχείο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης απέναντι από το λιμάνι, dhmarxeioστο οποίο στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου. Κατασκευάστηκε γύρω στις αρχές του 1900.

qτο Μέγαρο Τόκου που είναι ένα αξιόλογο κτήριο της πόλης, megtokouπου συνδυάζει στοιχεία μπαρόκ, νεοκλασικά και νεοαναγεννησιακά .Ήταν το παλιό δημαρχείο, που χτίστηκε το 1879 ως κατοικία καπνέμπορου. Παλιότερα χρησίμευε ως προξενείο.

qτη Μονή Λαζαριστών, χτίστηκε στο διάστημα 1888-92 και δωρίσθηκε στους Γάλλους νεοκαθολικούς από τον βαρόνο ΒΗΞ. Στέγασε το Γαλλικό προξενείο, την Μονή Λαζαριστών και το σχολείο εκμάθησης Γαλλικής Γλώσσας, μόνο για άρρενες. Παρουσιάζει νεοκλασικά και νεομπαρόκ στοιχεία.

qτη Μεγάλη Λέσχη που υπάρχει στην οδό Κύπρου δίπλα στα παραπάνω κτήρια. Το meglesxhκτήριο ανακαινίσθηκε με την επίβλεψη της εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων Καβάλας. Αποτελεί δείγμα εκλεκτικιστικού στυλ, με κυρίαρχα τα νεοκλασικά μοτίβα και νεομπαρόκ στοιχεία. Χτίστηκε μετά το 1909.

qτο Μικρό Δημαρχείο που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το παλιό Δημαρχείο δίπλα mikrodhmarxeioστο σημερινό Δημαρχείο. Είναι νεογοτθικό κτήριο με ίχνη μπαρόκ. Κτίσθηκε την ίδια εποχή με το δημαρχείο, μετά το 1895.

qτην Οικία Φέσσα, είναι το αρχοντόσπιτο της οδού Σκρά 9. Χτίσθηκε το 1904 από αυστριακό αρχιτέκτονα. Είναι από τα ωραιότερα αρχοντόσπιτα της Καβάλας και παρουσιάζει πολλά νεοκλασικά χαρακτηριστικά και άφθονα διακοσμητικά στοιχεία.

qτο Δημοτικό Ωδείο που είναι στην οδό Βενιζέλου. Είναι από τα πρώτα αρχοντόσπιταodeio που χτίσθηκαν πριν από το 1884, μετά την έξοδο των Ελλήνων από την συνοικία της Παναγίας. Παρουσιάζει καθαρά νεοκλασικά στοιχεία.

qτη Παλιά Μεραρχία που χτίσθηκε γύρω στο 1900. Είναι η παλιά μεραρχία της Καβάλας και είναι από τα σημαντικότερα κτίσματά της. Παρουσιάζει στοιχεία οθωμανικής αρχιτεκτονικής, αλλά και έντονα νεοκλασικά στοιχεία.

Το λιμάνι της Καβάλας το ίδρυσαν οι Θάσιοι στα τέλη του 7ου αιώνα. Το λιμάνι κράτησε ανοικτούς τους δρόμους με όλο τον ελληνικό κόσμο του Αιγαίου και της Μ. Ασίας. limaniΤο 1929 έγιναν τα πρώτα εγκαίνια του καινούργιου λιμανιού της Καβάλας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο εκσυγχρονισμός συνέβαλε στην ανάπτυξη της εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας της πόλης και της περιοχής.

Από το 1992 λειτουργεί και το εμπορικό λιμάνι στη περιοχή της Ν. Καρβάλης, που με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία λιμένων της χώρας, ενώ σήμερα, στον 21ο αιώνα, το λιμάνι της πόλης περιλαμβάνεται στα 10 ελληνικά λιμάνια εθνικής σημασίας, με εξέχουσα γεωπολιτική θέση.

Σε κοντινές αποστάσεις από την πόλη της Καβάλας, συναντά ο επισκέπτης δαντελωτές ακτές και παραλίες. keramvthΣτην ανατολική πλευρά του νομού η αμμόγλωσσα της Κεραμωτής μοιάζει με εξωτικό τοπίο, καθώς εισχωρεί στη θάλασσα του Αιγαίου. Μέσα στην πόλη της Καβάλας υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, όπως είναι η Ραψάνη και το Περιγιάλι, ενώ εύκολα μπορείς να προσεγγίσεις σε πανέμορφες παραλίες, που ακούν στα ονόματα Καλαμίτσα, Μπάτης, Τόσκα, Παληό προς τη δυτική πλευρά της πόλης. Στη συνέχεια ακολουθούν άλλες ακτές, όπως Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος, Κατασκηνώσεις, Αμμόλωφοι, Σαρακίνα, Αλμύρα και άλλοι πολλοί γραφικοί όρμοι και παιχνιδίσματα των ακτών, που συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου.

Στο νησί της Θάσου υπάρχουν δεκάδες ακτές με καταγάλανα νερά, με χαρακτηριστικότερες τη Χρυσή Αμμουδιά, το Πευκάρι, τις Αλυκές.palio hrakleitsaxryshakth peykari


Μουσεία στη Καβάλα

Το Αρχαιολογικό μουσείο στη παραλία της πόλης, όπου arxmouseioυπάρχουν οι συλλογές προϊστορικών ευρημάτων, ανασκαφών της Νεάπολης και της Αμφίπολης. Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:

qο κυκλαδικός αμφορέας, έχει γραπτή διακόσμηση από μαύρο χρώμα, που χωρίζεται σε διάφορα θέματα όπως ζώα και άλλα παραπληρωματικά κοσμήματα. Χρησίμευσε ως τεφροδόχο αγγείο στο νεκροταφείο της αρχαίας Οισύμης και χρονολογείται μεταξύ 630-620 π.Χ. αρχιτεκτονικά μέλη του ναού της Παρθένου της αρχαίας Νεάπολης. Κιονόκρανα και τμήμα κιόνων ιωνικού ρυθμού, καθώς και τμήματα από την ανωδομή του σημαντικότερου ναού της αρχαίας πόλης (αρχές 5ου αιώνα π.Χ.).

qγυναικεία προτομή από τάφο της Αμφίπολης όπου σώζονται πολλές λεπτομέρειες που αποδίδονται με διάφορα χρώματα. Χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.

qερυθρόμορφη υδρία που χρησιμοποιήθηκε ως τεφροδόχο αγγείο, από το νεκροταφείο της αρχαίας Οισύμης. Η παράσταση εικονίζει το μύθο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Χρονολογείται στα 430-420 π.Χ. 

                   
  sfragidolithostafiko     ydriaamymvnh   anaglyfo   kionas
 
 
 

 

qμαρμάρινη επιτύμβια στήλη εφήβου σπασμένη στο κάτω άκρο της. Εικονίζεται στραμμένος στα αριστερά, ντυμένος με κοντό χιτώνα και χλαμύδα. Βρέθηκε στο νεκροταφείο της Αμφίπολης και χρονολογείται στο τέλος του 5ου αιώνα π. Χ.

qαναπαράσταση του νεκρικού θαλάμου του μακεδονικού τάφου 1 της Αμφίπολης, του οποίου οι δύο νεκρικές κλίνες αποδίδονται ζωγραφικά και κοσμούνται με διάφορες παραστάσεις. Χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.

qμεγάλο χρυσό δακτυλίδι όπου στη βαθυκόκκινη ελλειψοειδή πέτρα της σφενδόνης του είναι σκαλισμένη παράσταση εφήβου. Από τον μακεδονικό τάφο 1 της Αμφίπολης και χρονολογείται στον 3ο αιώνα π. Χ.

Στο Δημοτικό μουσείο, dhmmouseioπου στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό οίκημα του 19ου αιώνα, το οποίο από μόνο του αποτελεί ένα μνημείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κοσμήματα, φορεσιές και εργόχειρα, θαυμαστά δείγματα του λαϊκού μας πολιτισμού. Εδώ βρίσκεται και το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, ενώ εκτίθενται πίνακες και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων δημιουργών. Σε ειδική πτέρυγα εκτίθενται έργα του διάσημου Θάσιου γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή (1894- 1965).

Η στενή σχέση της πόλης της Καβάλας με την καπνεργασία και το καπνεμπόριο ανέδειξαν την ανάγκη για να ερευνηθεί αυτή η πτυχή της ιστορίας της πόλης. Η σημερινή συλλογή logokapnouστο Μουσείο Καπνού Καβάλας περιλαμβάνει αντικείμενα καλλιέργειας καπνού, μηχανήματα εμπορικής επεξεργασίας του φωτογραφικό υλικό, σπάνια ντοκουμέντα (έγγραφα του Οθωμανικού Μονοπωλίου Regie, καταστατικά σωματείων, έγγραφα τραπεζών, κλπ.). Αποτελείται από 775 αντικείμενα, 748 mouseiokapnou1mouseiokapnou2mouseiokapnou3φωτογραφίες, 927 βιβλία σχετικά με τον καπνό, 21 καπνικούς χάρτες και σχεδιαγράμματα, 25 έπιπλα καπνεμπόρων, κ. ά.    


Αξιοθέατα του νομού

Οι Φίλιπποι είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της ανατολικής Μακεδονίας, με μνημεία χαρακτηριστικά της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου. Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων αρχίζει στα 360/359 π.Χ. filippoiόταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες. Όταν στα 356 π.Χ. απειλούνται από τους Θράκες, ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄, ο οποίος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και την μετονομάζει (Φίλιπποι).
Μετά την μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ., η πόλη γίνεται ρωμαϊκή αποικία και αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της θέσης της πάνω στην Εγνατία Οδό. Πολύ σημαντική χρονολογία υπήρξε το έτος 49 ή 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό ανέδειξε την πόλη σε μητρόπολη του Χριστιανισμού. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους (963 με 969 μ. Χ.) ανοικοδομούνται τα τείχη της πόλης και κτίζονται οι πύργοι και το τείχος της ακρόπολης.

arxagora                     fylakhapaylou
theatro      palaistra

Εκτός από τις πανέμορφες παραλίες της Καβάλας, μέσα στην πόλη κι έξω από αυτήν, καθώς επίσης και της Θάσου, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί και να κάνει περιηγήσεις:

qστα χωριά του νομού και να παρακολουθήσει, τοπικά πανηγύρια κι εκδηλώσεις πουpaggaio πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι, στη Νικήσιανη αναβιώνει το έθιμο των «Αράπηδων», στο Ζυγό ο «Ποντιακός Γάμος», στο Ελαιοχώρι η «Γιορτή του Σταφυλιού», στη Λεκάνη η «Γιορτή της Πατάτας», ενώ στο Παλαιοχώρι κάθε φθινόπωρο πραγματοποιείται η «Γιορτή του Κάστανου».

qμέσα στον κατάφυτο δρόμο του όρους Παγγαίου, μπορεί monieikosκάποιος να επισκεφτεί, εκτός από τα ορεινά καταφύγια και την πίστα του σκι, αξιόλογα μοναστήρια, όπως είναι του Αγ. Παντελεήμονα, της Παναγίας της Παγγαιώτισσας, του Άξιον Εστί και σημαντικότερο όλων αυτό της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας.

qστα Ιαματικά Λουτρά των Ελευθερών (45 χλμ. από την Καβάλα ), καθώς επίσης και στα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων (15 χλμ. από τη Καβάλα) που προσελκύουν μεγάλο πλήθος τουριστών κάθε χρόνο. 

q το ποταμό Νέστο, το πέμπτο μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας, που αποτελεί το nestosφυσικό όριο ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι περιοχές του Νέστου είναι καταπράσινες και σε ορισμένες περιοχές απάτητες από ανθρώπινο πόδι. Η χλωρίδα και η πανίδα είναι αξιοθαύμαστες και απαρτίζεται από πολλά οικοσυστήματα μεγάλης οικολογικής και αισθητικής αξίας, ενώ η περιοχή στο Δέλτα του Νέστου ανήκει στους 11 ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας.

 

qΣτις αρχές του 7ου π. Χ. αιώνα, άποικοι από την Πάρο ίδρυσαν στη Θάσο τηνthassos1 πρώτη ελληνική αποικία., η οποία με τη σειρά της ίδρυσε τη Νεάπολη, την Οισύμη, την Απολλωνία, τη Γαληψό ανάμεσα στο Νέστο και στο Στρυμώνα. Το νησί πλούσιο σεtheatrothassos γεωργικά προϊόντα, ξυλεία και μέταλλα, γρήγορα αναπτύχθηκε οικονομικά και πολιτιστικά. Η ανάπτυξη αυτή συνεχίζεται και σήμερα, καθώς η οργανωμένη ξενοδοχειακή υποδομή αλλά και οι πεντακάθαρες παραλίες της προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.


Εκδηλώσεις – Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Φιλίππων διοργανώνεται από το 1957 κι αποτελεί καταξιωμένο θεσμό στα πολιτιστικά δρώμεναfestivalfilippvn όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της χώρας. Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, κάθε χρόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, παραστάσεις αρχαίου δράματος, συγχρόνου θεάτρου, κλασικού χορού και συναυλίες από συγκροτήματα διεθνούς ακτινοβολίας.

Κάθε χρόνο ο δήμος Καβάλας διοργανώνει τα Ελευθέρια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, festivalfilippvn1που πραγματοποιούνται, κυρίως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, στα πλαίσια του εορτασμού της απελευθέρωσης της Καβάλας (26 Ιουνίου 1913), και κορυφώνονται με την γιορτή του πολιούχου της πόλης Αποστόλου Παύλου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στους υπαίθριους χώρους του Κάστρου, της πλατείας Ελευθερίας και σε άλλες περιοχές και περιλαμβάνουν παραστάσεις θεάτρου, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, δημοτικούς χορούς κ.ά.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis συμμετέχουν πολλές χώρες και η Ελλάδα που εκπροσωπείται από τη περιοχή μας. Στη Χερσόνησο της Παναγίας, ανεβαίνοντας την κεντρική πλακόστρωτη οδό, συναντάμε τα περίπτερα των χωρών που συμμετέχουν δημιουργώντας ένα πολύχρωμο street bazaar. Στα περίπτερα μπορείτε να προμηθευτείτε είδη λαϊκής τέχνης από παραδοσιακούς κατασκευαστές. Το κάθε περίπτερο στήνει κάθε βράδυ την δική του γιορτή με παραδοσιακά όργανα και χορούς δημιουργώντας έναν αυτοσχέδιο διαγωνισμό συμμετοχής και κεφιού.

Η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, διοργανώνει για 20η συνεχή χρονιά, το Διεθνές Λαογραφικό Φεστιβάλ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ηλιος και Πέτρα. Τhliospetraο Ηλιος και Πέτρα αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο καταξιωμένους πολιτιστικούς θεσμούς στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και είναι ο μοναδικός Διεθνής Λαογραφικός Θεσμός στην Βορειοανατολική Ελλάδα. Κατά την πορεία των τελευταίων 19 ετών, πέρασαν από τους κόλπους του "Ηλιος και Πέτρα", περισσότερες από 90 Εθνικές αντιπροσωπείες, από όλο τον πλανήτη. Το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα υπερθέαμα γεμάτο από ήχους και χρώματα, χορό, μουσική, παραδοσιακή κουζίνα, ήθη, έθιμα και παραδόσεις, πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα.


Που θα μείνετε

Ξενοδοχεία

Τηλέφωνο

Ηλεκτρονική διεύθυνση

προτάσεις για τη πόλη της Καβάλας

Ιμαρέτ στη χερσόνησο της Παναγίας

2510620151

www.imaret.gr

Εγνατία στη δυτική είσοδο της πόλης

2510244981

www.egnatiahotel.gr

Λούση στο κέντρο της πόλης

2510242830

 

Ωκεανίς στο κέντρο της πόλης

2510221981

 

Γαλαξίας στο κέντρο της πόλης

2510224521

www.bookhotels.gr/hotel_card.asp?id=163

Εσπέρια στο κέντρο της πόλης

2510229621

www.bookhotels.gr/hotel_card.asp?id=162

Νεφέλη στο κέντρο της πόλης

2510227441

 

Φιλοξένεια στη δυτική είσοδο της πόλης

2510240070

www.hotel-philoxenia.gr/

προτάσεις για το νησί της θάσου

Αμφίπολις στο Λιμένα

2593023101

 

Αγγέλικα στο λιμένα

2593022387

www.hotel-angelica.gr

Ακτή στο Λιμένα

2593022326

 

Τρυπητή στα Λιμενάρια

2593051648

www.bookhotels.gr/hotel_card.asp?id=359

Καστέλο στα Λιμενάρια

2593052094

 

Μακρύαμμος στη Μακρύαμμο

2593022101

www.makryammos-hotel.gr

Αλεξάνδρα στο Ποτό

2593052391

www.alexandrabeach.gr

Κοράλλι στο Ποτό

2593052402

 

Μίραμαρε στη Σκάλα Ποταμιάς

2593061040

www.hotelmiramare.gr

Ήλιο Μάρε στη Σκάλα Πρίνου

2593072083

www.iliomare.gr

 

Που θα φάτε

Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει γαστρονομικές νοστιμιές στις γραφικές ταβέρνες της περιοχής των Σφαγείων, δίπλα στη θάλασσα, όπως είναι το «Μπαλαούρο» ή στο περιγιάλι, η «Κυρα-Βαγγελιώ». Επίσης στην πανέμορφη συνοικία της Παναγίας piperiaμπορεί να γευτεί νοστιμότατες συνταγές στο «Αθάνατο Νερό» ή στην περιοχή της Καλαμίτσας καταπληκτικούς ουζομεζέδες στην « Όστρια» piatoκαι καλά κρεατικά στο «Λαδοφάναρο». Όμως, αν ο επισκέπτης φύγει από την Καβάλα χωρίς να δοκιμάσει τους θαλασσινούς μεζέδες στη «Ζαφείρα» ή στην «Ωραία Μυτιλήνη» κοντά στο λιμάνι, σίγουρα δεν θα έχει ολοκληρωμένη άποψη για την κουζίνα αυτής της πόλης.


Συνταγές της περιοχής

Παρακάτω περιγράφονται μερικές παραδοσιακές συνταγές της περιοχής μας:

Μπεκρή μεζέ

 

Υλικά:
1/2 κιλό χοιρινό κρέας
1 λουκάνικο χωριάτικο (με πράσο ή πορτοκάλι)
3 ντομάτες ώριμες ή 1 κονκασέ
2 κρεμμύδια ξερά
4 πιπεριές πράσινες
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι
Μπαχάρι, ξύλο κανέλας
Ελαιόλαδο

 mpekrhmeze

Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ βάζουμε το κρέας, την μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε ώστε να πασαλειφτεί το κρέας καλά από όλες τις πλευρές του. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις σκελίδες κομμένες σε ροδέλες. Αφού τσιγαριστούν ελαφρά, προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Κατά τη διάρκεια του τσιγαρίσματος ρίχνουμε λίγο λίγο το κρασί και όταν εξατμιστεί τελείως προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τα κρεμμύδια κομμένα σε τετραγωνάκια, τις πιπεριές κομμένες σε κομματάκια, 4 – 5 κόκκους μπαχάρι και ένα ξύλο κανέλας. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο το σκεύος, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Όταν μαλακώσει το κρέας, ξεκαπακώνουμε το τηγάνι και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σουπιές με σπανάκι

 

Υλικά:

1/2 κιλό σουπιές

3/4 του κιλού σπανάκι

2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα

1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο

2 κουτάλια σούπας πολτό ντομάτα

νερό με το μάτι (1 κανατάκι)

αλάτι, πιπέρι

λαδί

 soupies

Εκτέλεση:

       Κόβουμε τις σουπιές κομματάκια και τις πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, για να μην ξινίζει μετά το φαγητό από την ντομάτα. Πλένουμε καλά και κόβουμε τα σπανάκια, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι, όσο να καλυφτεί ο πάτος της. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και έπειτα ρίχνουμε και τις σουπιές. Ανακατεύουμε λιγάκι και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτα. Τις αφήνουμε για πέντε λεπτά να πάρουν 1-2 βράσεις. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, μια κουταλιά της σούπας αλάτι, μια πρέζα πιπέρι, τον άνηθο και νεράκι. Ανακατεύουμε συνεχώς προσέχοντας μήπως χρειαστεί περισσότερο νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Σερβίρουμε και πουδράρουμε με άνηθο.

Μυδοπίλαφο

 

Υλικά:

1/2 κιλό μύδια με κέλυφος

150 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος

350 γρ. γαρίδες

300 γρ. καλαμαράκια

400 γρ. σάλτσα ντομάτα

3 πιπεριές: πράσινη, κόκκινη, καυτερή

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 φλιτζάνι λάδι

3 φλιτζάνια ρύζι

5-6 φλιτζάνια νερό

αλάτι, πιπέρι, λίγο μαϊντανό

mydopilafo

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, για να κάψει. Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι, ώσπου να ξανθύνει και μετά τις πιπεριές. Στη συνέχεια τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα μύδια με το κέλυφος και τα περιμένουμε ανακατεύοντας μέχρι να ανοίξουν. Αν κάποια δεν ανοίξουν τα αφαιρούμε από το φαγητό, ενδεχομένως να έχουν χαλάσει. Έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τα καθαρισμένα μύδια, το καλαμαράκι, τις γαρίδες και το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτα ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά. Μετράμε και πέντε φλιτζάνια νερό και τα βάζουμε στο φαγητό. Καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 15 με 20 λεπτά. Αφαιρούμε από την φωτιά, και σκεπάζουμε το μυδοπίλαφο για 5 λεπτά με μια πετσέτα για να πιει τα υγρά του. Μόλις είναι έτοιμο σερβίρουμε και πουδράρουμε το πιάτο με λίγο μαϊντανό.

Μαλεμπί

 

Υλικά:
1 λίτρο γάλα
8 κουταλιές ρυζάλευρο (άνθος ορύζης)
4 κουταλιές ζάχαρη
Ροδόνερο
Ζάχαρη άχνη

 

malempi

Εκτέλεση:
Κρατάμε σε μια κούπα μισό φλιτζάνι από το γάλα μας. Διαλύουμε στο γάλα αυτό το ρυζάλευρο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς το διαλυμένο ρυζάλευρο. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε 2 κουταλιές ροδόνερο και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου πήξει η κρέμα μας. Εάν δημιουργηθούν σβολαράκια τα διαλύουμε χρησιμοποιώντας το μπαστούνι κοπής. Το μαλεμπί το μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια ή το στρώνουμε σε πυρέξ. Πριν το σερβίρουμε, το πασπαλίζουμε με μπόλικο ροδόνερο και άχνη ζάχαρη.

 


Χρήσιμα τηλέφωνα

. . . στην ανάγκη

 

Άμεση δράση

100    

Κέντρο Άμεσης Βοήθειας      

166

Δασική υπηρεσία

191

Λιμεναρχείο

108

Πυροσβεστική

199

για πληροφορίες . . .

 

Τουριστική αστυνομία

171

Αστυνομική διεύθυνση Καβάλας

2510223607

Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

2510221952-4

Λιμεναρχείο

2510223716

Κ.Τ.Ε.Λ

2510224833

Αεροδρόμιο

2591053333

Ράδιο ταξί

2510232001-4

Νοσοκομείο Καβάλας

2510228517

Νομαρχία

2510291000


Χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις

Νομαρχία Καβάλας

www.kavala.gr

Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και Ανάπτυξης

www.detakav.gr

Σελίδα για τη πόλη

www.kavalanet.gr

Σελίδα για τη πόλη

www.stigma.gr

Τ.Ε.Ι. Καβάλας

www.teikav.edu.gr

Εφημερίδα της πόλης

www.proini.gr

Εφημερίδα της πόλης

www.neaegnatia.gr

Τηλεοπτικός σταθμός της πόλης

www.centertv.gr

Τηλεοπτικός σταθμός της πόλης

www.enachannel.gr

Ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης

www.aokavalas.gr

11ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

http://11dim-kaval.kav.sch.gr

7ο Γυμνάσιο Καβάλας

http://7gym-kaval.kav.sch.gr



Η ταυτότητα μας

Για την έκδοση αυτή εργάσθηκαν κατά ομάδες, όλοι οι παρακάτω μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β2 του 7ου Γυμνασίου Καβάλας, με την επίβλεψη και καθοδήγηση της φιλολόγου καθηγήτριας του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας:

  • 1η ομάδα: Λοχόρη Μαρία, Μαυρίδης Στέλιος, Μοσχούδης Παναγιώτης, Μπατζώνης Κώστας, Πετρουλή Μαργαρίτα.
  • 2η ομάδα: Μητσιώτης Κώστας, Μουρατίδης Κυριάκος, Παπαδόπουλος Δημήτρης, Παπαχριστοδούλου Εβίτα, Πηξαρά Παναγιώτα.
  • 3η ομάδα: Λαλίκος Βάιος, Λιόκου Φρύνη, Μάλο Θεοδώρα, Νικολαΐδης Λευτέρης, Πατρωνίδης Πολίτης.
  • 4η ομάδα: Κουκουλιός Απόστολος, Κυριαζής Γιώργος, Λουλατζής Τάσος, Μάλο Άννα, Παπαπασχάλη Δέσποινα.
  • 5η ομάδα: Κόνσουλα Μαρία, Κρεμαντζής Μάριος, Μίσσιος Μάνθος, Μπαζέλη Αλφόνς, Πενλίογλου Θεανώ.

Η κάθε ομάδα ανάλογα με το αντικείμενο έρευνας που τις ανατέθηκε, αναζήτησε και αξιοποίησε διάφορες πηγές πληροφόρησης όπως:

  • εγκυκλοπαίδειες και παλαιότερες εκδόσεις βιβλίων για τη πόλη, επισκεπτόμενοι τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.
  • το Διαδίκτυο (Internet) με την εύρεση κατάλληλων ηλεκτρονικών διευθύνσεων.
  • επισκέψεις σε διάφορα σημεία της πόλης.
  • συνεντεύξεις με εκπροσώπους φορέων, κατοίκους, εκπαιδευτικούς.

Χρησιμοποίησε γνώσεις και στοιχεία από άλλα μαθήματα όπως:

  • Ιστορία
  • Οικιακή οικονομία
  • Γεωγραφία
  • Πληροφορική

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν ανά ομάδα, αξιολογήθηκαν, ταξινομήθηκαν και παρουσιάστηκαν στη τάξη. Έγινε συζήτηση, ακούστηκαν προτάσεις, διατυπώθηκαν παρατηρήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις και βρέθηκαν λύσεις σε πολλά θέματα από τους ίδιους τους μαθητές και την καθηγήτρια.

Η καθηγήτρια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας

Βουλτσιάδου Καλλιόπη

Φιλόλογος

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσθετες πληροφορίες