Πετυχημένες γυναίκες

ΠΕΤΥXΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

 


Εισαγωγή

     Γυναίκες γιατροί, γυναίκες δικηγόροι, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, αθλήτριες, καλλιτέχνες. Γυναίκες που εκτός από εργαζόμενες είναι ταυτόχρονα στην πλειοψηφία τους και σύζυγοι, μητέρες, νοικοκυρές. Γυναίκες, που αν και αρκετές φορές είναι εγκλωβισμένες στην πολυπλοκότητα των ρόλων τους έχουν ένα κοινό σημείο: «την επαγγελματική επιτυχία.» Το θέμα αυτό «Πετυχημένες γυναίκες επαγγελματίες της χώρας μας και άλλων χωρών της εποχής μας και του αιώνα που πέρασε» είναι εκείνο που επέλεξε μετά από κοινή απόφαση η ομάδα μας, η ομάδα Αγωγής Σταδιοδρομίας να ερευνήσουμε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Σχολικής χρονιάς.

     Ποιοι παράγοντες μας ώθησαν στην επιλογή του παραπάνω αντικειμένου; Τίποτα άλλο εκτός από τον απεριόριστο θαυμασμό μας προς τις γυναίκες αυτές, ελληνίδες και ξένες, αν και ομολογούμε πως ενσκήψαμε ίσως με λίγο περισσότερο ενδιαφέρον στο έργο των ελληνίδων, οι οποίες κατόρθωσαν να κατακτήσουν στόχους να διεκδικήσουν δικαιώματα και να ¨εκπορθήσουν¨ πολλά ανδρικά επαγγελματικά κάστρα. Ποτέ άλλοτε το γυναικείο φύλο δεν έλαβε ρόλο τόσο ριζικά και ουσιαστικά στην παραγωγή, στην οικονομία, στα κοινά, στις τέχνες, στις επιστήμες, σε θέσεις ηγετικές. Η συμμετοχή των γυναικών θεωρείται σήμερα δεδομένη σε όλους τους επαγγελματικούς   τομείς και η επιτυχία που πολλές φορές αυτή η συμμετοχή συνεπάγεται είναι εφικτή ιδιαίτερα όταν η γυναίκα είναι οπλισμένη με πείσμα, υπομονή, εργατικότητα, ευαισθησία, δύναμη, μόρφωση και ικανότητα. Κατά τις πρώτες συναντήσεις της η ομάδα ασχολήθηκε με την κατηγοριοποίηση των γυναικών κατά χρονικές περιόδους, εθνικότητες και επαγγέλματα και στη συνέχεια με το πολύ δύσκολο ομολογουμένως έργο της επιλογής των πιο επιτυχημένων επαγγελματικά. Καταφέραμε όμως να καταλήξουμε ακολουθώντας διαφορετικά κάθε φορά κριτήρια στην επιλογή κάποιων αξιοσημείωτων γυναικείων μορφών που η επαγγελματική τους δράση έχει αφήσει το στίγμα της όχι μόνο στο χθες αλλά και στο σήμερα και στο αύριο. Ένα γεγονός όμως μας έκανε να εργαστούμε με περισσότερο ζήλο: ότι κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας ανακαλύψαμε και κάποια γυναικεία ονόματα εντελώς άγνωστα στους περισσότερους τουλάχιστον από εμάς, που όμως η επαγγελματική τους προσφορά είναι τεράστια και οι αγώνες τους έχουν επιφέρει σημαντικές μεταβολές στους τομείς τους. Αυτών των τελευταίων ξεδιπλώσαμε άγνωστες πτυχές της ζωής τους και της καριέρας τους αλλά και τα οράματα τους, τις σκέψεις, τις αξίες τους και ίσως έτσι να γίναμε και λίγο σοφότεροι, αφού καταφέραμε να βρούμε πρόσωπα που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό ίσως γιατί και τα ίδια δεν επεζήτησαν τη δημοσιότητα αλλά εργάστηκαν σεμνά και διακριτικά.
   Οι επαγγελματικές κατηγορίες γυναικών που ερευνήσαμε είναι της συγγραφής, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, του αθλητισμού, της τέχνης, της δημοσιογραφίας και του χώρου του θεάματος. Πηγές στις οποίες ανατρέξαμε για συλλογή πληροφοριών ήταν εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες και το διαδίκτυο. Το υλικό πολύ και η αξιολόγησή του ιδιαίτερα κοπιαστική. Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό γυναικείων προσωπικοτήτων που η ταξινόμηση και η αξιολόγηση του έργου τους υπήρξε δύσκολη , αφού η καθεμιά κάτι ξεχωριστό να προσθέσει στο αντικείμενο της.

 


Συγγραφείς

   Ο πρώτος χώρος για τον οποίο αναζητήσαμε πληροφορίες ήταν ο χώρος των γυναικών συγγραφέων τόσο της εποχής μας όσο και του αιώνα που πέρασε. Σταθήκαμε με δέος μπροστά στο έργο της Αγγλίδας συγγραφέως Αγκάθας Κρίστι που με τα βιβλία της μας οδηγεί στον κόσμο της περιπέτειας, του μυστηρίου και του απρόβλεπτου τέλους αλλά και της σύγχρονης πάλι Αγγλίδας Τζόαν Ρόουλινγκ, που σε πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής της αρχίζει να γράφει την ιστορία του Χάρι Πότερ. Σίγουρα δε θα φανταζόταν ότι αυτό θα εξελισσόταν σε βιβλίο φαινόμενο, θα πουλούσε 200 εκατομμύρια αντίτυπα και θα μεταφραζόταν σε 42 γλώσσες γεγονός που την ανέδειξε σε συγγραφέα της χρονιάς 1999.

   Από τις Ελληνίδες συγγραφείς μελετήσαμε το πορτρέτο της Πηνελόπης Δέλτα που η προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία υπήρξε καθοριστική και τα έργα της εμπνευσμένα κυρίως από τα εθνικά ιστορικά γεγονότα γαλούχησαν πολλές γενιές Ελληνοπαίδων και παραμένουν επίκαιρα, αλλά και το πορτρέτο της Ζώρζ Σαρή που επίσης ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία και τα παραμύθια

της αποτελούν ευχάριστο ανάγνωσμα για κάθε ηλικία.

   Η τιμημένη με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών Ιωάννα Καρυστιάνη για το έργο της ‘’ Μικρά Αγγλία’’ μας εντυπωσίασε και για τον τρόπο που χειρίζεται την Ελληνική γλώσσα αλλά και για τη γεμάτη από πλούτο έμπνευσή της. Ακόμη η ποιήτρια Κική Δημουλά με την ιδιότυπη ποιητική φωνή προσεγγίζει πολλές σκληρές πτυχές της καθημερινότητάς μας αποκαλύπτοντας την υπαρξιακή αγωνία της.Σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψουμε την Καβαλιώτισσα συγγραφέα Γαλάτεια- Γρηγοριάδου -Σουρέλη, συγγραφέα πολλών παιδικών και εφηβικών βιβλίων αλλά και του αναγνωστικού της Δ’ Δημοτικού βραβευμένη το 1980 με το βραβείο Ουράνη .

 


Επιστήμη

   Ο πολυδιάστατος χώρος της επιστήμης υπήρξε επίσης έκπληξη για μας. Τόσες πολλές διακεκριμένες γυναικείες φυσιογνωμίες που δεν ξέρουμε ποια να πρωτοαναφέρουμε: τη Μαρία Κιουρί που η ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου και οι θεμελιώδεις μελέτες της περί ραδιενέργειες της χάρισαν- γεγονός μοναδικό- 2 φορές το βραβείο Νόμπελ, αλλά της κόστισαν τη ζωή .Τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν, τη « μυστηριώδη κυρία D.N.A.», που έβαλε το θεμέλιο λίθο της μοριακής βιολογίας με τις τραβηγμένες με ακτίνες Χ φωτογραφίες του DNA, αλλά που σε αντίθεση με τη Μαρία Κιουρί είχε να αντιμετωπίσει την εχθρότητα και την καχυποψία των αντρών συναδέλφων της και να γνωρίσει την αναγνώριση των ερευνών της δυστυχώς αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό της.      

   Στον ίδιο χώρο κινούμενη ζει η Βάσω Αποστολοπούλου, η Ελληνίδα που ζει και διαπρέπει στην Αυστραλία. Αναπτέρωσε τις ελπίδες μας με την ανακάλυψη ενός εμβολίου κατά του καρκίνου αλλά και με την προσπάθειά της για τη δημιουργία ενός εμβολίου για την σκλήρυνση κατά πλάκας, γεμίζοντάς μας με εθνική περηφάνια.

   Η Μαρία Μοντεσσόρι, η Ιταλίδα παιδαγωγός που οι εκπαιδευτικές μέθοδοί της, αν και γνώρισαν πολλές επικρίσεις στην εποχή της, σήμερα είναι η βάση της σύγχρονης παιδαγωγικής αλλά και η τιμημένη με δεκάδες διακρίσεις από πολλές χώρες Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ιστορικός, βυζαντινολόγος, που από το 1976 ανάμεσα σε πολλές άλλες διακρίσεις διετέλεσε η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και το 1982 πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού.

   Τέλος στο χώρο της επιστήμης και του πνεύματος δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη μορφή της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, της πιο επιτυχημένης διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης που με τη διοργάνωση σημαντικών εκθέσεων, όπως φέτος ``Το φως του Απόλλωνα - Ιταλική Αναγέννηση’’ μας μύησε στο χώρο της Τέχνης, μας έμαθε να αγαπάμε την ελληνική αρχαιότητα αποτέλεσε τη βάση της Ευρωπαϊκής τέχνης και κατόρθωσε να διαψεύσει την άποψη ότι ο απλός Έλληνας δεν καταλαβαίνει από Τέχνη.

   Για το τέλος αφήσαμε τη Νίκη Γουλανδρή, την Πρώτη «Γυναίκα της Ευρώπης το 1999», ιδρύτριας του μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του κέντρου «Γαία» με απώτερο σκοπό τη μύηση στις λειτουργίες του φυσικού κόσμου και την ενημέρωση για τις ενέργειες του ανθρώπου που απειλούν την επιβίωσή του.

 


Πολιτικοί

     Στο χώρο της πολιτικής σκιαγραφήσαμε τις μορφές αρκετών Ελληνίδων και ξένων, αν και ομολογούμε ότι ο αριθμός τους δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος. Θα επιμείνουμε σήμερα στο πορτρέτο της Ίντιρα Γκάντι, της Ινδής Πρωθυπουργού, που διετέλεσε κυβερνήτης της χώρας της για 4 διαδοχικές θητείες, που παρά την ,ομολογουμένως, σκληρή πολιτική της, πέτυχε να ενισχύσει τη θέση της Ινδίας ως ηγέτιδας των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών της Ασίας και της Μπανταρανάικε Σιρίμοβο της πρώτης γυναίκας που εκλέχθηκε Πρωθυπουργός σε όλον τον κόσμο, της Σρι

Λάνκα της οποίας η διακυβέρνηση υπήρξε   αμφιλεγόμενη

και τέλος της Μάργκαρετ Θάτσερ, της ``σιδηράς κυρίας’’ της Αγγλίας που άφησε και αυτή το προσωπικό στίγμα της στην παγκόσμια πολιτική ιστορία .

   Ιδιαίτερη αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε στη Ντολόρες Ιμπαρούρι γνωστή ως ‘’Λα Πασσιονάρια’’, τη φλογερή Ισπανίδα επαναστάτρια με το ασυμβίβαστο πνεύμα και τους συνεχείς αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Κατά τη διάρκεια των ερευνών μας στο χώρο της ελληνικής πολιτικής σκηνής διαπιστώσαμε με χαρά πως με την πάροδο του χρόνου έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που κάθονται στα έδρανα της Βουλής ή κατέλαβαν σημαντικά αξιώματα όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που χάρη στον πολιτικό της λόγο και στην ευρεία αποδοχή της εξελέγη με ποσοστό 61% πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Αθήνας, η Άννα Διαμαντοπούλου που διετέλεσε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νομάρχης και μέλος πολλών διεθνών δικτύων για τα δικαιώματα της γυναίκας, η Αλέκα Παπαρήγα η πρώτη γυναίκα που χάρη στο δυναμισμό της μετά από μια ζωή γεμάτη αγώνες ανέλαβε από το 1991 μέχρι σήμερα το αξίωμα της πρώτης γυναίκας Γενικής Γραμματέως του Κ.Κ.Ε., η Μαρία Δαμανάκη, εκφωνήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού των εγκλείστων στο Πολυτεχνείο φοιτητών, γνωστή για τους αγώνες της ως μέλος της αριστεράς και πρόεδρος του Συνασπισμού, σήμερα βουλευτής επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς και η Μαριέττα Γιαννάκου, υπέρμαχος του αγώνα για ουσιαστική ισότητα των δυο φύλων και σημερινή Υπουργός Παιδείας. Ιδιαίτερη μνεία θα θέλαμε να κάνουμε για το πρόσωπο της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, που μετά από μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στο νομικό και πολιτικό στίβο, εκλέχτηκε μετά τις φετινές εκλογές η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Βουλής, ένα από τα ύψιστα κρατικά αξιώματα. 


Δημοσιογράφοι

   Στον αρκετά συγγενικό χώρο με την πολιτική αυτόν της δημοσιογραφίας, διακρίναμε τις αξιόλογες παρουσίες της Καλλιρρόης Παρρέν, η οποία ανέπτυξε τεράστια δραστηριότητα για τη γυναικεία χειραφέτηση και την παροχή ψήφου στις γυναίκες. Της Μαρίας Ρεζάν που πρόσφατα θρηνήσαμε το θάνατό της, της οποίας η βραχνή, επιβλητική φωνή μόνο την αλήθεια και τη δημοκρατία γνώριζε να εξυμνεί, της Μαρίας Χούκλη, που με τη σεμνή, διακριτική και ήρεμη παρουσία της δίνει μάχη για ουσιαστική ενημέρωση, της Έλλης Στάη, της δυναμικής δημοσιογράφου η οποία πρώτη καθιέρωσε τις ζωντανές συνδέσεις χάρη στο θάρρος και στην ελευθεροστομία της, αλλά και της Μαρίας Καρχιλάκη που αψηφώντας τον κίνδυνο, σε δύσκολες περιόδους για την ειρήνη σταδιοδρομεί ως η βασική πολεμική ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού καναλιού στο οποίο εργάζεται. Από τις ξένες δημοσιογράφους σημαντική είναι η προσωπικότητα της Όπρα Γουίνφρι, τιμημένης με πολλές διακρίσεις με κοινό που αγγίζει τους 20.000.000 θεατές καθημερινά.

 


Αθλήτριες

   Αναζητώντας πετυχημένες γυναίκες στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού σταθήκαμε με θαυμασμό στη μορφή της συμπατριώτισσάς μας Άννας Βερούλη που διακρίθηκε στον ακοντισμό με το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες του 1982 καθώς και την πρωτιά στους Βαλκανικούς του 1990 στην Κων/πολη, στην Φλωρινιώτισσα Βούλα Πατουλίδου που χάρισε στην Ελλάδα μια από τις πιο μεγάλες νίκες του γυναικείου αθλητισμού, κατακτώντας το 1992 στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. με εμπόδια. Στην ακοντίστρια Μιρέλλα Μανιάνι που από το 1999 σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στίβου ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών με κορυφαία στιγμή το ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ. Στην Κατερίνα Θάνου , αθλήτρια με συνεχείς διακρίσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν το αργυρό στα 100μ. στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ και το χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002 στο Μόναχο. Στη δισκοβόλο Τασούλα Κελεσίδου που με τις εντυπωσιακές επιδόσεις της κέρδισε το 1995 το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το αργυρό το 1990 και ήρθε δεύτερη στο Σίδνεϊ.                        

   Από τις ξένες αθλήτριες προβάλλει η εκκεντρική μορφή της Αμερικανίδας Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, αγαπημένο θέαμα των φωτογράφων και λόγω της εμφάνισης και λόγω των επιδόσεων της, η οποία κέρδισε στην Ολυμπιάδα της Σεούλ 3 χρυσά ενώ το ρεκόρ της στα 200μ. δεν έχει ακόμα καταρριφθεί καθώς και της επίσης Αμερικανίδας Μάριον Τζόουνς με τα 3 ολυμπιακά μετάλλια στο Σίδνεϊ το 2000.

     Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία σε δύο αθλήτριες. Πρώτα στη Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι, το κορίτσι φαινόμενο το απόλυτο δεκάρι της ενόργανης γυμναστικής για χρόνια ,με σωρεία διακρίσεων που άφησαν εποχή και στη συνέχεια στη Ντεράρτου Τούλου, την πρώτη έγχρωμη Αφρικανή που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο στίβο στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.

 


Επίσκεψη Ανθής Καραγιάννη

            Στα πλαίσια του προγράμματος μας, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με σημαντικές πετυχημένες επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας.

            Από τις συναντήσεις αυτές επιλέξαμε να αναφερθούμε στην επίσκεψη στο σχολείο της Καβαλιώτισσας αθλήτριας Στίβου στους Παραολυμπιακούς αγώνες Ανθής Καραγιάννη και της προπονήτριάς της Κατερίνας Δράκου, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004. Η Ανθή Καραγιάννη είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2002 στο άλμα σε μήκος, σημείωσε πρώτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο τις χρονιές 2001 και 2002 σε τέσσερα διαφορετικά αγωνίσματα: 100μ. (12.84), 200μ. (26.52), 400μ. (59.04) και άλμα σε μήκος (5.30).                                                                                                                                

               Η πετυχημένη αθλήτρια μας μίλησε για τη ζωή και τους αγώνες της, τις φιλοδοξίες και τους στόχους της, καθώς και για την σκληρή προετοιμασία της για τους παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας 2004. Εντύπωση έκανε στα παιδιά η άνεση με την οποία μίλησε για το πρόβλημα με την όραση της και μας έδωσε αρκετές πληροφορίες για τον άγνωστο σε πολλούς ακόμη χώρο των παραολυμπιακών αγώνων.

            Στην επίσκεψη της συνοδευόταν από την προπονήτρια της και αξίζει να σημειώσουμε την πολύ στενή φιλική και συνάμα επαγγελματική σχέση που έχουν μεταξύ τους.

            Η Ανθή Καραγιάννη συζήτησε με τα παιδιά, απάντησε σε ερωτήσεις τους σχετικά με τη δράση της, τους αγώνες, τη σχέση της με τους άλλους αθλητές και τις προσδοκίες της για την Παραολυμπιάδα του 2004. Μας παρουσίασε ακόμη και τα μετάλλια της, φωτογραφήθηκε μαζί μας και μοίρασε αυτόγραφα στα παιδιά. Όλα τα παιδιά της ευχήθηκαν καλή δύναμη για να συνεχίσει την προσπάθεια της και να φέρει κι άλλα μετάλλια για την Ελλάδα και την Καβάλα, στην Αθήνα το Σεπτέμβριο 2004 που θα πραγματοποιηθούν οι Παραολυμπιακοί αγώνες.


Τέχνη

     Στο χώρο της τέχνης σίγουρα το σκήπτρο βαστά η Μαρία Κάλλας, η μοναδική μεγάλη τραγουδίστρια όπερας που συνδύαζε φωνητικά και υποκριτικά προσόντα, με πλούσιο ρεπερτόριο και θριαμβευτική καριέρα στη σκάλα του Μιλάνου και στην Όπερα της Βιέννης. Σε άλλα αντικείμενα, της γλυπτικής και της ζωγραφικής διαπρέπει η Vassiliki που με τις μνημειώδεις εικαστικές εγκαταστάσεις της έχει διοργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις και γνώρισε διεθνείς διακρίσεις καθώς και η παγκοσμίου φήμης Μαρίνα Καρέλλα, μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη, ταλέντο πολυδιάστατο με επιτυχείς επιδόσεις τόσο στη ζωγραφική όσο και στη γλυπτική, τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία και τη φωτογραφία. Θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε την παρουσία μιας από τις πιο διαπρεπείς σχεδιάστριες μόδας, της Σοφίας Κοκοσαλάκη, η οποία πρόσφατα τιμήθηκε στην Αγγλία με το βραβείο της μεγαλύτερης σχεδιάστριας της χρονιάς, αποφοίτου σχολής Καλών Τεχνών και η οποία έχει αναλάβει να δημιουργήσει τα κουστούμια των 10.000 εθελοντών της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Αξίζει επίσης από τις ξένες καλλιτέχνιδες να ξεχωρίσουμε την Γαλλίδα Αριάν Μνουσκίν, σκηνοθέτιδα, τη μεγαλύτερη εν ζωή δημιουργό του θεάτρου.  


Επιχειρηματίες

   Ανατρέχοντας σ’ έναν τομέα εντελώς διαφορετικό από αυτόν της Τέχνης, τον τομέα των επιχειρήσεων βρίσκουμε μία γυναίκα, τη σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ που συνδυάζει την ευαισθησία και τη φαντασία ενός πρωτοπόρου καλλιτέχνη με τη λογική και το δαιμόνιο ενός επιχειρηματία καθώς της ανήκαν μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ρούχων.

   Από τις Ελληνίδες επιχειρηματίες διακρίνουμε τη Μελίνα Εμφιετζόγλου, γενική διευθύντρια εταιρίας κατασκευής σπουδαίων έργων υποδομής της χώρας μας καθώς και τη Μαρί Δασκαλαντωνάκη, ιδιοκτήτρια μεγάλης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων, με πολλές βραβεύσεις από διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς. Για το τέλος αφήσαμε την πολύ γνωστή σε όλους μας από τις εκπομπές της στην τηλεόραση, δεινή μαγείρισσα, συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής και πρόσφατα ικανότατη επιχειρηματία, Βέφα Αλεξιάδου, με 21, προς το παρόν, καταστήματα στο ενεργητικό της.                                


Ηθοποιοί  

   Η περιήγησή μας στο χώρο της υποκριτικής τέχνης ήταν αναμφισβήτητα πολύ ευχάριστη και μας ξύπνησε πολλές μνήμες από το παρελθόν. Ξαναθυμηθήκαμε τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την ηθοποιό θρύλο, με τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της, φύση ανήσυχη, με ιδιοσυγκρασία ηφαιστειώδη, που είχε το ταλέντο να οσμίζεται τις παγκόσμιες καλλιτεχνικές τάσεις και να προσαρμόζεται ανάλογα.    

   Προβληματισμό αντιμετωπίσαμε για το σε ποιον κλάδο θα έπρεπε να κατατάξουμε την «τελευταία Ελληνίδα θεά» ,τη Μελίνα Μερκούρη. Η ηθοποιία υπήρξε μόνο μια πτυχή του πολύπλευρου ταλέντου της, η εκφραστική φωνή της "έντυσε" πολλές από τις ταινίες της αλλά και η λατρεία της για την Ελλάδα την οδήγησε στο "στίβο" της πολιτικής με την πάλη της κατά της χούντας αρχικά και στη συνέχεια με την πετυχημένη θητεία της στο υπουργείο πολιτισμού και τον παθιασμένο αγώνα της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα .Η Μελίνα υπήρξε η πρέσβειρα του αδάμαστου ελληνικού πνεύματος στα πέρατα του κόσμου και σήμερα 10 χρόνια μετά το θάνατο της, η απουσία της φαντάζει εντονότερη παρά ποτέ.

   Από τη σύντομη αυτή αναφορά μας δε θα θέλαμε να ξεχάσουμε την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ‘’το πιο λαμπερό αστέρι’’ του καλλιτεχνικού στερεώματος , την "εθνική μας σταρ", που ήταν και εξακολουθεί να είναι παρά το θάνατό της μια από τις δημοφιλέστερες ηθοποιούς του εμπορικού θεάματος, τόσο του κινηματογράφου όσο και του θεάτρου .

   Επίσης την Τζένη Καρέζη, την αγαπημένη ηθοποιό με το σπάνιο υποκριτικό ταλέντο. Βασικό στέλεχος για χρόνια του Εθνικού θεάτρου, που μπορούσε να ερμηνεύει μια μεγάλη ποικιλία ρόλων, δραματικών και κωμικών, με την ίδια επιτυχία.

   Από τις νεότερες Ελληνίδες θέλουμε να σταθούμε στην Καριοφυλλιά Καραμπέτη, την ‘’ ηθοποιό χαμαιλέοντα’’ με την μεγάλη σκηνική της ενέργεια και το απεριόριστο ταλέντο, που η παρουσία της στα θεατρικά και στα τηλεοπτικά πράγματα της Ελλάδας μόνο ποιότητα και καλλιέργεια φανερώνει.

   Από τις ξένες ηθοποιούς διαλέξαμε να αναφερθούμε σε μια παλιά, τη Βίβιαν Λη και σε μια σύγχρονη τη Τζούλια Ρόμπερτς. Η Βίβιαν Λη, η αξέχαστη Σκάρλετ ο΄ Χάρα του "όσα παίρνει ο άνεμος" που ήξερε τον τρόπο να σαρώνει τα Όσκαρ ξεσηκώνοντας τους θαυμαστές της με το σπάνιο υποκριτικό ταλέντο της και η Τζούλια Ρόμπερτς, το αστέρι του Χόλυγουντ , που με την ποιότητα και την σεμνότητα του χαρακτήρα της αλλά και παράλληλα το φιλανθρωπικό της έργο είναι μια από τις αναγνωρισμένες ηθοποιούς.  


Τραγουδίστριες

   Ο χώρος του ελληνικού τραγουδιού ήταν επίσης αντικείμενο της εργασίας μας. Ξαναθυμηθήκαμε την κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο που με το ερμηνευτικό ταλέντο της και την εκφραστικότητα της φωνής της εμψύχωνε τους Έλληνες στην πολεμική περίοδο 1940-41 και δίκαια ονομάστηκε "τραγουδίστρια της νίκης". Ασχοληθήκαμε με την προσφορά της Μαρίας Φαραντούρη, της τραγουδίστριας αηδόνι, μούσας του Μίκη Θεοδωράκη, που εμψύχωνε τον ελληνισμό με τα τραγούδια της σε άλλη δύσκολη στιγμή του, αυτήν της δικτατορίας . θαυμάσαμε την τραγουδίστρια διεθνούς φήμης Νανά Μούσχουρη που χάρη στο μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της και στη γνωριμία της με το Μάνο Χατζηδάκη, κέρδισε εξαιρετικά τιμητικές διακρίσεις αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και αξιόλογη ανθρωπιστική δράση.

   Δεν πρέπει όμως να μην κάνουμε μνεία και στη "Μεγάλη Κυρία" του Ελληνικού τραγουδιού τη Μαρινέλλα, που η εκπληκτική φωνή της παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου αλλά και στη Χαρούλα Αλεξίου που από το 1972 που ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο μέχρι και σήμερα μας εντυπωσιάζει με τη μοναδική ικανότητα μεταμόρφωσής της μέσα στο χρόνο και το ανεξάντλητο ρεπερτόριό της που δικαιολογούν τη συνεχή επιτυχημένη παρουσία της στο χώρο.

   Από τις σύγχρονες ξένες τραγουδίστριες μια σύντομη αναφορά στη Γουίτνεϊ Χιούστον, το αστέρι της διεθνούς μουσικής σκηνής που οι αισθαντικές   ερμηνείες της και η σεμνή παρουσία της συγκλονίζουν τα εκατομμύρια των θαυμαστών της .


Μόδα

   Για το τέλος αφήσαμε το χώρο της ομορφιάς και της μόδας, το χώρο του μόντελιγκ. Θα μιλήσουμε για δύο μόνο μορφές του, αν και πάρα πολλές κέρδισαν την προσοχή μας εξαιτίας της ομορφιάς και του ταλέντου τους και αποτελούν πρότυπα για πάρα πολλά νεαρά κορίτσια της εποχής μας .Η πρώτη είναι η Ειρήνη Σκλήβα που αν και κέρδισε τον τίτλο της "Μις Κόσμος " το 1996 και τη συνεχάρη ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να παραμένει γλυκιά και προσγειωμένη.Η δεύτερη είναι η Αντριάννα Σκλεναρίκοβα μία από τις πιο αστραφτερές και γοητευτικές παρουσίες στο χώρο της μόδας, που συνδυάζει ομορφιά και δυναμισμό με φαντασία και ευαισθησία αλλά και επιχειρηματικό δαιμόνιο.

 


Επισκέψεις

   Στα πλαίσια του προγράμματος ,πραγματοποιήσαμε τριήμερη εκδρομή από 28 Μαρτίου έως 30 Μαρτίου στις περιοχές Καστοριά και Φλώρινα ,όπου επισκεφτήκαμε το Νεολιθικό Οικισμό στο Δησπιλιό Καστοριάς, τις Πρέσπες, το Πρόγραμμα Αρκτούρου στο Νυμφαίο αλλά και ξεναγηθήκαμε και στους χώρους του γυναικείου αστικού συνεταιρισμού Νυμφαίου "Η Νύμφη" και ενημερωθήκαμε για τη δράση του συλλόγου από κατοίκους της περιοχής.

   Η δεύτερη επίσκεψή μας ήταν στα γραφεία του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Καβάλας όπου μας υποδέχτηκε η Υπεύθυνη σύμβουλος του ΣΕΠ κ. Έλενα Φλούδα, η οποία με προθυμία μας πληροφόρησε για τους σκοπούς και τη λειτουργία του κέντρου καθώς και τη συμβουλευτική υποστήριξη που αυτό παρέχει στη χάραξη της επαγγελματικής πορείας των μαθητών και την ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθειά της .

 


Επίλογος

            Κάπου εδώ τελειώνει η συνοπτική αναφορά μας τόσο στον τρόπο εργασίας μας όσο και στα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Η ομάδα μας δούλεψε με κέφι και προθυμία, τα μέλη της οποίας, αγόρια και κορίτσια διαφορετικών τάξεων, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έμαθαν να λειτουργούν με πνεύμα ομαδικότητας, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.

            Οι διαπιστώσεις στις οποίες καταλήξαμε πολλές αλλά η ουσιαστικότερη και η πιο ελπιδοφόρα είναι ότι οι γυναίκες αναδεικνύονται πλέον σε υψηλά επαγγελματικά πόστα με επιτυχία και πως η κοινωνία και η ξένη αλλά βασικότερα η ελληνική τις αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό χωρίς προκατάληψη. Ο δρόμος σίγουρα ακόμα είναι μακρύς, αλλά η γυναίκα με τα μοναδικά προσόντα που την προίκισε η φύση θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολλαπλών ρόλων που καλείται να διαδραματίσει σήμερα.

            Διαλέξαμε να τελειώσουμε την παρουσίασή μας με τα λόγια της ‘’πρώτης κυρίας της Ευρώπης για το 1999” κ. Νίκης Γουλανδρή: “Μόνο όταν μια γυναίκα αναπτύξει τη δικιά της ηγετική παρουσία και το δικό της μήνυμα στο σύγχρονο κόσμο και πάψει να επαναλαμβάνει τον καλό ή τον κακό ανδρικό συμβατικό ρόλο, μόνο τότε η παρουσία της θα γίνει για το καλό της κοινωνίας.’’

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσθετες πληροφορίες