Τουριστικός οδηγός της Καβάλας - Συνταγές της περιοχής
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 14 Απριλίου 2012 16:34
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 2038
- Τουριστικός οδηγός της Καβάλας
- αντί προλόγου . . .
- Η θέση της Καβάλας
- Τοπογραφικό διάγραμμα της πόλης
- Αξιοθέατα της πόλης
- Μουσεία στη Καβάλα
- Αξιοθέατα του νομού
- Εκδηλώσεις – Φεστιβάλ
- Που θα μείνετε
- Συνταγές της περιοχής
- Χρήσιμα τηλέφωνα
- Χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις
- Η ταυτότητα μας
- Όλες οι σελίδες
Συνταγές της περιοχής
Παρακάτω περιγράφονται μερικές παραδοσιακές συνταγές της περιοχής μας:
Μπεκρή μεζέ |
|
Υλικά:
|
Εκτέλεση: |
Σουπιές με σπανάκι |
|
Υλικά: 1/2 κιλό σουπιές 3/4 του κιλού σπανάκι 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα 1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο 2 κουτάλια σούπας πολτό ντομάτα νερό με το μάτι (1 κανατάκι) αλάτι, πιπέρι λαδί
|
Εκτέλεση: Κόβουμε τις σουπιές κομματάκια και τις πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, για να μην ξινίζει μετά το φαγητό από την ντομάτα. Πλένουμε καλά και κόβουμε τα σπανάκια, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι, όσο να καλυφτεί ο πάτος της. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και έπειτα ρίχνουμε και τις σουπιές. Ανακατεύουμε λιγάκι και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτα. Τις αφήνουμε για πέντε λεπτά να πάρουν 1-2 βράσεις. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, μια κουταλιά της σούπας αλάτι, μια πρέζα πιπέρι, τον άνηθο και νεράκι. Ανακατεύουμε συνεχώς προσέχοντας μήπως χρειαστεί περισσότερο νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Σερβίρουμε και πουδράρουμε με άνηθο. |
Μυδοπίλαφο |
|
Υλικά: 1/2 κιλό μύδια με κέλυφος 150 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος 350 γρ. γαρίδες 300 γρ. καλαμαράκια 400 γρ. σάλτσα ντομάτα 3 πιπεριές: πράσινη, κόκκινη, καυτερή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 1 φλιτζάνι λάδι 3 φλιτζάνια ρύζι 5-6 φλιτζάνια νερό αλάτι, πιπέρι, λίγο μαϊντανό
|
Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, για να κάψει. Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι, ώσπου να ξανθύνει και μετά τις πιπεριές. Στη συνέχεια τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα μύδια με το κέλυφος και τα περιμένουμε ανακατεύοντας μέχρι να ανοίξουν. Αν κάποια δεν ανοίξουν τα αφαιρούμε από το φαγητό, ενδεχομένως να έχουν χαλάσει. Έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τα καθαρισμένα μύδια, το καλαμαράκι, τις γαρίδες και το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτα ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά. Μετράμε και πέντε φλιτζάνια νερό και τα βάζουμε στο φαγητό. Καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 15 με 20 λεπτά. Αφαιρούμε από την φωτιά, και σκεπάζουμε το μυδοπίλαφο για 5 λεπτά με μια πετσέτα για να πιει τα υγρά του. Μόλις είναι έτοιμο σερβίρουμε και πουδράρουμε το πιάτο με λίγο μαϊντανό. |
Μαλεμπί |
|
Υλικά:
|
Εκτέλεση: |