Τουριστικός οδηγός της Καβάλας - Συνταγές της περιοχής

Συνταγές της περιοχής

Παρακάτω περιγράφονται μερικές παραδοσιακές συνταγές της περιοχής μας:

Μπεκρή μεζέ

 

Υλικά:
1/2 κιλό χοιρινό κρέας
1 λουκάνικο χωριάτικο (με πράσο ή πορτοκάλι)
3 ντομάτες ώριμες ή 1 κονκασέ
2 κρεμμύδια ξερά
4 πιπεριές πράσινες
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι
Μπαχάρι, ξύλο κανέλας
Ελαιόλαδο

 mpekrhmeze

Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ βάζουμε το κρέας, την μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε ώστε να πασαλειφτεί το κρέας καλά από όλες τις πλευρές του. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις σκελίδες κομμένες σε ροδέλες. Αφού τσιγαριστούν ελαφρά, προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Κατά τη διάρκεια του τσιγαρίσματος ρίχνουμε λίγο λίγο το κρασί και όταν εξατμιστεί τελείως προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τα κρεμμύδια κομμένα σε τετραγωνάκια, τις πιπεριές κομμένες σε κομματάκια, 4 – 5 κόκκους μπαχάρι και ένα ξύλο κανέλας. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο το σκεύος, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Όταν μαλακώσει το κρέας, ξεκαπακώνουμε το τηγάνι και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σουπιές με σπανάκι

 

Υλικά:

1/2 κιλό σουπιές

3/4 του κιλού σπανάκι

2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα

1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο

2 κουτάλια σούπας πολτό ντομάτα

νερό με το μάτι (1 κανατάκι)

αλάτι, πιπέρι

λαδί

 soupies

Εκτέλεση:

       Κόβουμε τις σουπιές κομματάκια και τις πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, για να μην ξινίζει μετά το φαγητό από την ντομάτα. Πλένουμε καλά και κόβουμε τα σπανάκια, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι, όσο να καλυφτεί ο πάτος της. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και έπειτα ρίχνουμε και τις σουπιές. Ανακατεύουμε λιγάκι και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτα. Τις αφήνουμε για πέντε λεπτά να πάρουν 1-2 βράσεις. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, μια κουταλιά της σούπας αλάτι, μια πρέζα πιπέρι, τον άνηθο και νεράκι. Ανακατεύουμε συνεχώς προσέχοντας μήπως χρειαστεί περισσότερο νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Σερβίρουμε και πουδράρουμε με άνηθο.

Μυδοπίλαφο

 

Υλικά:

1/2 κιλό μύδια με κέλυφος

150 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος

350 γρ. γαρίδες

300 γρ. καλαμαράκια

400 γρ. σάλτσα ντομάτα

3 πιπεριές: πράσινη, κόκκινη, καυτερή

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 φλιτζάνι λάδι

3 φλιτζάνια ρύζι

5-6 φλιτζάνια νερό

αλάτι, πιπέρι, λίγο μαϊντανό

mydopilafo

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, για να κάψει. Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι, ώσπου να ξανθύνει και μετά τις πιπεριές. Στη συνέχεια τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα μύδια με το κέλυφος και τα περιμένουμε ανακατεύοντας μέχρι να ανοίξουν. Αν κάποια δεν ανοίξουν τα αφαιρούμε από το φαγητό, ενδεχομένως να έχουν χαλάσει. Έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τα καθαρισμένα μύδια, το καλαμαράκι, τις γαρίδες και το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτα ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά. Μετράμε και πέντε φλιτζάνια νερό και τα βάζουμε στο φαγητό. Καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 15 με 20 λεπτά. Αφαιρούμε από την φωτιά, και σκεπάζουμε το μυδοπίλαφο για 5 λεπτά με μια πετσέτα για να πιει τα υγρά του. Μόλις είναι έτοιμο σερβίρουμε και πουδράρουμε το πιάτο με λίγο μαϊντανό.

Μαλεμπί

 

Υλικά:
1 λίτρο γάλα
8 κουταλιές ρυζάλευρο (άνθος ορύζης)
4 κουταλιές ζάχαρη
Ροδόνερο
Ζάχαρη άχνη

 

malempi

Εκτέλεση:
Κρατάμε σε μια κούπα μισό φλιτζάνι από το γάλα μας. Διαλύουμε στο γάλα αυτό το ρυζάλευρο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς το διαλυμένο ρυζάλευρο. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε 2 κουταλιές ροδόνερο και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου πήξει η κρέμα μας. Εάν δημιουργηθούν σβολαράκια τα διαλύουμε χρησιμοποιώντας το μπαστούνι κοπής. Το μαλεμπί το μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια ή το στρώνουμε σε πυρέξ. Πριν το σερβίρουμε, το πασπαλίζουμε με μπόλικο ροδόνερο και άχνη ζάχαρη.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσθετες πληροφορίες